Recensie Sherlock Holmes – The Devils Daughter

Recensie Sherlock Holmes – The Devils Daughter

Game: Sherlock Holmes – The Devils Daughter
Producent: Frogware
Platform: PC, Xbox One, Playstation 4 (wij hebben het spel gespeeld op de PC via Steam)
Adviesverkoopprijs: € 69,99 (PS4/Xbox One)/ € 46,99 (PC)
PEGI: 16

Verkooptekst producent: Sherlock Holmes – The Devils Daughter is een detectivemisdaadthriller die gedurfde actie en onderzoeksmethoden combineert voor een unieke interactieve ervaring. In een uitgestrekt en Victoriaans Londen ontdek je een fantastisch meeslepend avontuur. Elke keus die je maakt geeft een onverwachte, en mogelijk dodelijke, draai aan het verhaal.
Klopt dit? Ja, alhoewel niet alleen het spel meeslepend is, maar de prijs ook (vooral voor de consoles).

Recensie Sherlock Holmes – The Devils Daughter

Recensie Sherlock Holmes – The Devils DaughterEen pijp rokende, excentrieke, oudere man met een briljant stel hersens – waardoor hij nogal uit de hoogte kan reageren naar mensen die minder intelligent zijn dan hij – die viool speelt als hij moet nadenken. Dat is het beeld dat velen van de detective Sherlock Holmes hebben. Ons advies: laat dat beeld maar los.

Over Sherlock Holmes – The Devils Daughter

Want de Sherlock die centraal staat in The Devils Daughter is een jonge vent, die er best goed uitziet. Compleet met een licht George Michael-baardje. Als hij een smartphone zou gebruiken, zou ons dat niet verbazen. Gelukkig ( 🙂 ) is hij nog wel excentriek en is de pijp ook nog aanwezig.

Recensie Sherlock Holmes – The Devils DaughterHet openingsfilmpje van het spel zet meteen de toon en kon zo uit een tv-serie komen. We zien Sherlock die door het bos rent en achterna wordt gezeten. Door wie wordt dan nog niet duidelijk. Want daarna schakelt het spel 48 uur terug in de tijd. We zien hoe een jongen de hulp van de detective inroept omdat zijn vader vermist is.

Vanaf dat moment moet je meteen aan de bak. Want voordat je de jongen ondervraagt, maak je een profiel van hem door op de details in zijn gezicht en op zijn kleren en handen te letten. Hierdoor krijg je al een beeld van hem. Tijdens de ondervraging kun je details die je zijn opgevallen ook weer gebruiken in de vraagstelling. De verhaalmomenten in het spel worden als filmpjes getoond.
Voor het onderzoek wat je daarna gaat doen, wordt overgeschakeld naar een third-person-perspective (je ziet Sherlock van achteren) of first-person-perspective (je kijkt door de ogen van Sherlock). Met de W-D-A-S-toetsen beweeg je door de straten van het Victoriaanse Londen. Compleet met koetsen, was aan de lijn en straatmuzikanten.

Naarmate je onderzoek vordert, komen er meer locaties beschikbaar waar je aanwijzingen kunt vinden. Het is echter niet alleen maar zoeken en vragen stellen, want er zit ook actie en behendigheid in het spel. Bijvoorbeeld door een verdachte te achtervolgen door steegjes en over daken. Daarbij moet je ook balanceren over een smalle balk, waarbij je het evenwicht moet bewaren. Dat doe je door twee cursors, die je apart beweegt met de muis en het toetsenbord, binnen een kleine cirkel te houden. Lukt dat, dan loop je verder over de balk, anders val je eraf en moet je opnieuw beginnen.
Nog even over het onderzoeken van de locaties; Sherlock heeft een scherpe blik die je kunt “inschakelen”, waarbij alles zwart-wit wordt en alleen de opvallende details gekleurd zijn. Hierdoor ontdek je zaken die je normaal zou missen.

Uiteindelijk wordt dan duidelijk wat er in het beginfilmpje gebeurt en wat eraan vooraf ging. En daarna ga je weer door, met je volgende onderzoek.

Conclusie recensie Sherlock Holmes – The Devils Daughter

Recensie Sherlock Holmes – The Devils DaughterWij moesten even wennen aan Sherlock Holmes als jonge actieheld. Geen hoge hoed dus dit keer. Maar het excentrieke karakter is er gelukkig wel. De term detectivemisdaadthriller dekt de lading goed. Het verhaal is een mix tussen spannende scenes, ondervragen en onderzoeken, en behendigheid. Dat behendigheidsonderdeel verdient extra aandacht, want het vraagt om aparte coördinatie van beide handen. Echt mooi gedaan.

Grafisch is het spel om door een ringetje te halen. Victoriaans Londen ziet er echt erg fraai uit, met veel aandacht voor de details. Ook het geluid is dik in orde: zowel de muziek als de stemacteurs voegen echt een extra dimensie toe aan het spel.

De PEGI-rating van 16+ is passend, want het spel heeft een aantal schrikmomenten en spannende gedeeltes in zich die niet geschikt zijn voor jonge spelers.

Twee puntjes van kritiek: het bewegen van Sherlock in third-person levert soms wat ruzie met de camera op, iets waarvan we in first-person gelukkig geen last hadden. En de herspeelbaarheid van het spel is beperkt, want als je het verhaal eenmaal hebt gevolgd, valt er niet zo veel meer de ontdekken.

Sherlock Holmes – The Devils Daughter is een bijzonder goed spel, met aandacht voor detail en sfeer. Je krijgt echt waar voor je geld – inclusief assistent Watson, want die hadden we nog niet genoemd – al vinden we de adviesprijs voor met name de consoleversies (€ 69,99) wel erg hoog.

Grafisch: 9/10
Geluid: 8,5/10
Spelervaring: 9/10
Herspeelbaarheid: 6,5/10

Totaalscore (geen gemiddelde): 8,5/10

De recensie Sherlock Holmes – The Devils Daughter wordt door SpeelgoedMagazine.nl gewaardeerd met een verdiende 8,5.

Recensie Sherlock Holmes – The Devils Daughter

[Totaal: 4    Gemiddelde: 5/5]

Dit vind je misschien ook leuk...