Recensie Wie is de Mol?

Naam: Wie is de Mol?
Producent: Just2Play
Adviesprijs: €24,99
Leeftijdscategorie: 12+

Verkooptekst fabrikant: Speel nu zelf: Wie is de Mol?
Klopt dit? Ja, je kunt met dit spel ‘Wie is de Mol?’ spelen.

Recensie Wie is de Mol?

Recensie Wie is de Mol?Wie is de Mol? Wie is er geen fan van dit programma? Daarom was ik enorm verheugd toen ik hoorde dat er een bordspel van ging komen. Nu is ‘Wie is de Mol?’ niet alleen meer te spelen door bekende Nederlanders, maar door iedereen! De vriendelijke mensen van Just2Play stuurden mij een exemplaar toe, waarna de doos hier vrijwel direct open werd gemaakt.

Over Wie is de Mol?

Het bordspel ‘Wie is de Mol?’ is een spel voor drie tot zes spelers vanaf 12 jaar en één spel duurt drie kwartier. Kort beschreven moet je in deze periode samen met je medespelers achter het codewoord komen door verschillende multiple choice vragen goed te beantwoorden. Echter… let goed op! Want één speler is de mol en probeert het spel te saboteren. Door te mollen probeert hij of zij te voorkomen dat zijn of haar medespelers het codewoord raden.

In de doos van het bordspel ‘Wie is de Mol?’ zit een speelbord, 10 setjes met kaartjes, potloden, een notitieblok en natuurlijk de spelregels. Verder is het erg leuk bedacht door de makers van dit bordspel, dat je met je smartphone, tablet, laptop of pc een speciale ‘Mol’ timer kunt gebruiken voor dit spel.

Zoals beschreven zitten er 10 setjes met kaarten bij dit spel. Elke set kaarten gaat over een land waar ‘Wie is de Mol?’ ooit is opgenomen. Voor deze recensie hebben wij het spel gespeeld met de set kaarten van Hong Kong, waar het meest recente seizoen van ‘Wie is de Mol?’ is opgenomen. Om in de voetsporen van Sofie of Susan te treden, gebruik je dus deze set om ‘Wie is de Mol?’ mee te spelen.

Nu we de set met kaarten hebben gepakt, moeten we de kaarten eerst gaan sorteren op categorie (vragenkaarten, jokerkaarten, de Mol kaarten en antwoord / letterkaarten). Iedere speler krijgt een notitievel (je eigen Mollen boekje) en een potlood om tijdens het spel notities te kunnen maken.
De Mol kaarten moet je nu gaan verdelen onder de spelers waarna je kiest of je het spel voor gevorderden of voor beginners gaat spelen (uitleg hiervoor zie spelregels). Op de Mol kaarten ziet één speler dat hij of zij de Mol is. Op dit kaartje staat ook het codewoord waar de andere spelers achter moeten komen tijdens het spel. Doordat de Mol het juiste woord weet kan de Mol tijdens het spel gaan mollen om ervoor te zorgen dat de andere spelers het woord niet raden.

Wie is de Mol? bordspel Vervolgens moeten de antwoordkaarten beantwoord worden. Bij iedere vraag horen drie mogelijke antwoorden en de spelers mogen met elkaar overleggen. In totaal heb je 45 minuten om de vragen te beantwoorden en het codewoord te vinden. Wanneer de meerderheid van de spelers denkt het juiste antwoord te hebben wordt die letter op het notitieblok genoteerd. Daarachter noteer je de naam van degene die jij verdenkt de Mol te zijn.

Wanneer een vraag te moeilijk is kunnen de spelers drie keer een jokerkaart gebruiken. Op deze jokerkaart staat een belangrijke tip voor het beantwoorden van de vraag.

Wanneer alle acht de vragen zijn beantwoord, zijn er acht letters waarmee het codewoord gevormd moet worden. Let op: het woord heeft iets te maken met het land van de vragen! Wanneer het woord gezamenlijk is gekozen mogen de spelers nog één keer stemmen op de Mol. Zijn de 45 minuten al eerder voorbij is het spel al eerder afgelopen. Natuurlijk kun je ook zelf bepalen of je het langer door wilt spelen en/of dat er geen tijdslimiet is. Nu het spel is afgelopen maakt de Mol zich bekend en vertelt het geheime codewoord.
Is het codewoord niet ontdekt? Dan wint de Mol. Is het codewoord wel ontdekt, dan wint de speler met het beste resultaat – te bepalen aan de hand van het notitievelletje.

Over recensie Wie is de Mol?

Wie is de Mol is een erg leuk spel en niet alleen voor fans van het gelijknamige tv-programma. Het biedt uitdaging om de vragen juist te beantwoorden of je medespelers om de tuin te leiden zonder dat ze erachter komen. Het leuke voor degene die de Mol mag spelen, is dat bij de spelregels diverse speltips te vinden zijn om een nog betere Mol te spelen.
Wanneer je notitievellen op zijn biedt de website www.demolspel.nl uitkomst: hier kun je nieuwe velletjes downloaden en uitprinten.
Het enige minpunt van dit spel is dat wanneer je nu een set kaarten hebt gespeeld, je het codewoord weet en dit setje kaarten dus eigenlijk niet meer herbruikbaar is. Dit is het enige minpunt van dit spel. Maar… in de spelregels is wel duidelijk te lezen dat je op www.demolspel.nl nieuwe vragensets kunt downloaden. Helaas zijn ze op het moment van schrijven nog niet beschikbaar. Ik hoop dat ze snel komen, want met 10 setjes á 45 minuten heb je ze op korte termijn nodig om verder te kunnen spelen.
Het bordspel Wie is de Mol is werkelijk fantastisch: gemaakt van degelijke materialen en het geeft een leuke interactie met je medespelers. De vragen uit dit spel doen je weer terug denken aan verschillende leuke seizoenen van Wie is de Mol? Dit format is voor de echte ‘Wie is de Mol’ fan een aanrader. De recensie Wie is de Mol? eindigt dan ook met een ruime 9 als rapportcijfer voor dit geweldige bordspel.

Waardering door SpeelgoedMagazine.nl: 9/10

[Totaal: 32    Gemiddelde: 3.8/5]

Dit vind je misschien ook leuk...