Nintendo

NintendoNintendo is een Japans bedrijf en wereldwijd één van de grote spelers op het gebied game consoles en videogames. Nintendo is opgericht in 1889 en de eerste bedrijfsactiviteit was het produceren van Japanse Hanafuda (Bloem) speelkaarten. Op dit moment is Nintendo vooral bekend van de Wii, de Wii U en de 3DS.

Geschiedenis Nintendo

Zoals in de inleiding verteld, is Nintendo in Japan opgericht als fabrikant van handgemaakt Japanse speelkaarten. Enkele jaren later begon de oprichter met het produceren van westerse speelkaarten. Oorspronkelijk werden de westerse speelkaarten enkel gemaakt voor de export, maar omdat deze kaarten enorm populair onder de Japanse bevolking werd, werden ze ook beschikbaar voor de Japanse markt.

Halverwege de vorige eeuw werd het bedrijf pas Nintendo genoemd. In 1951 werd de officiële naam van het bedrijf Nintendo Playing Card Co. Ltd.. Een jaar later werden de diverse fabrieken alweer uitgebreid omdat de zaken vooruitstrevend gingen. Niet voor niets slaagde ze erin om in 1953 als eerste bedrijf in Japan een massaproductie van de welbekende plastic speelkaarten op te zetten. In 1963 werd de naam Nintendo Playing Card Co. Ltd. alweer aangepast naar Nintendo Co. Ltd. omdat er niet meer alleen speelkaarten werden gemaakt maar ook spellen.

Nu er volop spellen werden ontwikkeld en geproduceerd bedacht Nintendo in 1973 een kleiduifsysteem waar je lasers bij moest gebruiken, een soort van voorloper op de videogame Duck Hunt op de Nintendo 8bit spelcomputer. Twee jaar later bracht Nintendo samen met Mitsubishi Electric een videogame systeem uit in Japan waarbij een elektronische videorecorder werd gebruikt. Dit succes smaakte naar meer en in de verdere jaren werden er meer en meer videogames en consoles ontwikkeld.

In 1980 start Nintendo een dochteronderneming in de Verenigde Staten en begint met de verkoop van draagbare LCD videospellen. In dit jaar wordt ook het spel Donkey Kong ontworpen waarin we voor het eerst kennis maken met de welbekende Super Mario. In de komende jaren ontwikkelen ze tal van bekende producten: de NES met spellen als Super Mario Bros, The Legend of Zelda en Duck Hunt, de Game Boy (1989 Japan) met het wereldberoemde Tetris, de Super Nintendo met Zelda en Mario Kart, de Super Game Boy, de Nintendo 64 game console, de Game Boy Color, Game Boy Advance, Nintendo DS, DSi, Wii, 3DS en Wii U. Natuurlijk zijn voor al deze gameconsoles spellen beschikbaar met daarin Super Mario in de hoofdrol.

Nintendo’s Super Mario

Nintendo's Super MarioEén van de bekendste karakters van Nintendo is de welbekende Super Mario. Super Mario heeft een broer Luigi en vele vrienden zoals Toad, Peach, Princess Daisy, Donkey Kong, Yoshi en vijanden zoals Bowser en Wario. Mario is de mascotte van Nintendo en alle Mario spellen bij elkaar zijn wereldwijd al bijna 300 miljoen keer verkocht. De allereerste keer dat de wereld kennis maakte met Mario was toen in 1980 Donkey Kong werd ontwikkeld en uitgebracht. Mario is bedacht door Shigeru Miyamoto. De stem van Super Mario wordt ingesproken door Charles Martinet.

Bekende spellen van Nintendo

Nintendo heeft voor al haar game consoles vele spellen uitgebracht. Bij veel spellen was er een hoofdrol voor Super Mario weggelegd, maar dit was lang niet bij ieder spel het geval.

Super Mario games:
– Mario & Luigi: Dream Team
– Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games
– Mario Golf
– Maria Kart
– Mario Party Island
– Mario Tennis Open
– Super Mario Bros

Games zonder Mario:
– Brain Age
– Kid Icarus
– Kirby: Triple Deluxe
– The Legend of Zelda
– Lego City Undercover
– Nintendo Dogs + Cats
– Pokémon
– Wii Fit

Dit is een kleine greep uit de indrukwekkende grote collectie games uitgebracht door Nintendo. Het is leuk om hierover te lezen, maar nog veel leuker om één van deze games te spelen. Tegenwoordig kun je online, in de Nintendo eShop games of uitbreidingen voor games kopen. Zo zijn er uitbreidingen voor Super Mario Kart 8 verkrijgbaar. De mogelijkheden in de Nintendo eShop zijn eindeloos. Betalen in de Nintendo eShop kan heel simpel door een Nintendo eShop Card in te wisselen. Nintendo eShop Cards kun je bij diverse (online) winkels aanschaffen.